octombrie 04, 2008

Este Biblia etica?


Ma rasfrang in doua si nu reusesc sa ii dau de capatai.
Biblia este carte sacră a mozaismului şi a creştinismului, alcătuită din Vechiul Testament şi din Noul Testament, acesta din urmă fiind recunoscut numai de creştini. De fapt este o carte ce contine coduri de conduita in deplina armonie cu micro si macro cosmosul, interpretata in fel si chip.
Sa ne rupem pentru cateva momente si sa incercam sa explicam cuvantul etic.In dictionarul limbii romane ca si in celelalte limbi explicatie este urmatoarea:
-este o stiinta care se ocupă cu studiul teoretic al valorilor şi condiţiei umane din perspectiva principiilor morale şi cu rolul lor în viaţa socială; totalitatea normelor de conduită morală corespunzătoare; morală. 2. Adj. Privitor la etică (1), de etică, bazat pe etică, conform cu etica; moral. – Din fr. éthique, lat. ethicus.
Acum sa revenim la Biblie si sa ne ridicam intrebarea "Este Biblia etica"?Cu siguranta majoritatea vor spune ca da, doar nu am crezut in baliverne vreo 2 mii de ani crestinii si alte cateva mii evreii.Nu este probabil sa il de o serie de persoane din categoria ateiilor sau poate nu.
De cate ori trebuie sa iertam o persoana?in functie de gravitatea ei putem aplica masuri de pedeapsa sau ne este strict interzis? Acestea sunt catvea intrebari la care sincer nu am reusit sa imi dau un raspuns clar si asta fara a-mi propune sa dizolb vechile cutume bisericesti.Regret enorm ca o institutie ca Biserica a ajuns sa isi piarda rolul esential si sa nu fie decat un alt mall pentru practica religioasa in public.
Este greu sa multumesti pe toata lume mai ales in contextul actual cand e foarte probabil sa depasim cifra de 7 miliarde de oameni pe fata pamantului, dar un lucru este cert nu e de ajuns numai o carte pentru a sprijini moralitatea.Cu totii ne nastem intr-o stransa legatura cu micro si macrocosmasul indiferent de timp si spatiu, sex sau varsta, tara sau culoare.
Cred ca Biblia este un document al unor vremuri indepartate ce trebuie reevalut si reanalizat ciclic... esenta nu se pierde poate doar omul cu firea sa marunta...
...cu scuzele de riguare pentru intarzierea aparitiei articolului...
Sign: k. gatu

2 comentarii:

sign0ff spunea...

word, in perfecta sinergie obiectiva cu Mr.K,
Dar sa nu abstractizam si sa generalizam, exista inca credintza adevarate si adevarate locase de cult aevea.. la sat, in satele de munte.. unde cei 15-16 sateni se duc si chear cred lucrurile pe care le zic acolo .. revolutia industriala a adus zeul Stiinta, este acelasi zeu doar ca sub alta forma.. nu mai are haou si barba are intrebari si fizica cuantica... dar exista...
Peace...

Resto spunea...

Biblia este intradevar una dintre marile nenorociri si binecuvantari care sau intamplat lumii noastre.
In numele cuvantului s-a ucis si se ucide in continuare, tot in numele lui se hraneste, se vindeca.
Dar biblia a fost conceputa intr-o vreme in care o idee era de ajuns sa zguduie puternic orice temelie.
A ramas in urma dar din pacate tocmai sacralitatea ei nu o lasa sa sufere nici o modificare esentiala.
Si e lectura buna .